Sleva do 30 % při placení online!

Co znamená pravá turecká káva?

Publikováno 29 Listopad, 2022
Co znamená pravá turecká káva? 
 
Už jste přemýšleli nad tím, proč káva v Turecku chutná jinak? Nebo jakým způsobem si můžete připravit tureckou kávu doma? Odpověď na výše položené otázky naleznete v našem nejnovějším blogu. Také Vám poradíme, kde si tuto kávu můžete koupit a také na co si máte dávat pozor.
 
Historie kávy
 
Nyní přejdeme na odpovědi na nejčastější dotazy, a trochu si povíme o historii kávy.
 
Kdy se objevila v Turecku a proč ji mají Turci tak rádi? 
 
Není tajemstvím, že turecká káva (Türk kahvesi) patří v Turecku k jedněm z nejpopulárnějších nápojů stojící v první řadě spolu s tureckým čajem (Çay) i jogutovým nápojem (Ayran).
 
Jak se káva dostala do Turecka? Existují dva různé příběhy ze stejného historického období, čímž je pravděpodobné, že jsou pravdivé.
  • Vraťme se do časů Osmanského impéria, přesněji do roku 1519. V tom roce se osmanský guvernér Özdemir Paşa dozvěděl o existenci nového nápoje zvaného káva a zamiloval si ho natolik, že se ho rozhodl předložit sultánovi Sulejmanovi. Po ochutnání tohoto magického nápoje získal souhlas od Sultána k jeho podávání. Tím se stala káva nejchutnějším nápojem nejen v paláci, ale v celém Osmanském impériu.
  • Druhý příběh o zavedení tohoto nápoje do tureckých domácností hovoří o tom, že dva Syrští obchodníci si na svou cestu do Istanbulu vzali s sebou zrna kávy a otevřeli dvě kavárny v oblasti Tahtakale.

Víte že díky Turecku získala káva popularitu po celém světě? Odkud to víme? 

Hodně důkazů hovoří o tom, že mnoho prodejců ve světě začalo exportovat kávu z Turecka v roce 1600. Do jakých krajů?

  • Nepochybně byla převážena do Benátek, odkud byla následně převezena do Evropy
  • Dalším městem byl Londýn - zde osmanský žid Jakub otevřel první kavárnu v roce 1650 ao 20 let později se na tomto místě otevřelo více než 3000 podniků, které pražily čerstvou mletou kávu
  • V 1671 roku povstala první kavárna v Paříži a to vše díky sultánu Mehmetovi IV, který odprezentoval zrna kávy Ludvíku XIV. Díky tomu byla první kavárna otevřena v roce 1671.

Vraťme se do časů přítomných :)

Turecká káva 

Často jsme slyšíme větu jako "udělejme si Turka neboli kávu po Turecku" proč tomu tak vlastně je?

Za časů osmanských káva už byla velmi známá, takže bylo vyzkoušeno mnoho způsobů jej pražení. Jedním ze způsobů bylo například mletí kávových zrn v hmoždírně a z toho vznikl speciální „prášek“ připravovaný s vodou ve speciálním džbánku, který nyní nazýváme džezva. Nepochybně to je nejstarší metoda pražení kávy a nejvíce používaná. Takový způsob připravování kávy můžeme vidět ve více místech v Turecku a také v tradičních kavárnách například v Istanbulu. (V dnešní době si již na trhu můžeme vybrat z mnoha druhů džezví jak klasických, tak elektrických různých značek). 

Pražená káva v písku 

Velmi zajímavým způsobem přípravy kávy je...vaření kávy v písku! Džezvu s kávou umístíme na rozehřátý drobný písek. To zajišťuje nejvyváženější ohřívání vody a vyváženou teplotu džezvy, díky čemuž je káva připravována v tom samém tempu. Vzniká tak vynikající chuť s neodolatelnou aromou. Pokud byste ji chtěli vyzkoušet, zeptejte se v kavárně. "kumda kahve".

Pije se káva v Turecku vždy jen s cukrem? 

Káva s cukrem či bez má své obdivovatele. O tom, že káva s cukrem se v Turecku připravuje téměř vždy, však není pochyb. Můžeme tak sledovat vaření kávy metodou populární nejen v Turecku, ale také v Řecku či Íránu. V Turecku se nás při objednávce kávy zeptají, jestli ji chceme „sade“ - bez cukru, nebo „orta“ - jemně oslazenou. Milovníci sladké chuti by si měli objednat kávu „şekerli“ - která je prostě sladká. Cukr se přidává do kávy během vaření - tedy vaření v džezvě, protože káva nalitá do šálku by se už rozhodně neměla míchat! Každý druh turecké kávy má své příznivce.

Rozpustná káva v Turecku

I když se v Turecku samozřejmě dá najít mnoho druhů kávy a v Turecku se pije i instantní káva, nepatří však mezi tak oblíbené a pije spíše z nouze a nedostatku času. Osobně jsem se s takovým návrhem v kavárně ještě nesetkala. Stále oblíbenější jsou však kavárny v Turecku, kde můžeme dostat kávu populární iv Evropě: z různých espresso kávovarů, v různých typech, z různých druhů zrn z celého světa. Turecko není jen turecká káva a černá "neska" :)

Také stojí za to vědět, že čerstvě namletá káva je mnohem zdravější a obsahuje léčivé vlastnosti! Často se můžeme setkat s tvrzením, že káva je nezdravá a je třeba ji pít v omezeném množství, proto je dobré si ji připomenout. Pojďme se tedy blíže podívat na jeho prospěšné vlastnosti! Pojďme se tedy podívat na její prospěšné vlastnosti.

Jaké jsou nedůležitější vlastnosti kávy?

Studie ukazují, že pokud se káva konzumuje s mírou, může přispět k dobrým ůčinkům na naše tělo. Pití čerstvě namleté kávy, přispívá ke snížení rizika předčasného ůmrtí, vzniku srdečně-cévních onemocnění, pomáhá při látkové přeměně, cukrovce II.typu a některým druhům rakoviny.

Recept na tureckou kávu:

Jak se připravuje turecká káva?

Do džezvy si nasypte lžičku kávy, pokud máte raději sladkou, tak jednu lžičku cukru, přidat můžete i kardamon a skořici, díky kterým káva získá úžasné aroma - tak se vaří ve východním Turecku. Vše důkladně promíchejte, nalijte studenou vodu a dejte na mírný oheň. Po zahřátí vody a napěnění kávy ji můžeme opatrně nalít do šálku, aby kávová usazenina zůstala na spodu džezvy. A teď si můžete vychutnat pravou tureckou kávu!

Pokud je káva uvařená správně, na vrchu se vytvoří pěna, kterou před zalitím kávy můžeme dát do šálku lžičkou. Dobrá pěna je důkazem dobře uvařené kávy!

Samozřejmě že k čerstvě uvařené kávě je ideální podávat sladkou tureckou baklavu neboli tzv. turecké lokum. Skoro v každé kavárně dostanete ke kávě pecku lokumu spolu s čerstvou podávanou vodu, která by se měla pít před degustací kávy a také očistit chuťové buňky.

Doufáme, že těmto krátkým příspěvkům jsme Vám alespoň trochu přiblížili historii a přípravu kávy a Vy, kteří jste ji ještě neochutnali to v nejbližší době napravíte! :)

 

Dobrou chuť!

pay with iyzico methods
getContent select content from page_params pp join system_property p on p.numeric_value = pp.alternates_key where page_type = $1 and site = $2 and p.name = $3 order by coalesce(pp.updated_at, pp.created_at) desc limit 1, cookies.info.key
V Turecku máme rádi sladké... včetně koláčků! Dokonce i naše webová stránka používá cookies pro různé účely. Potřebujeme je k podpoře fungování a používání marketingových nástrojů. Více informací o souborech cookie, jejich typech, funkcích a pravidlech ukládání naleznete v Zásadách ochrany osobních údajů. Pokud máte stejně jako my rádi cookies a souhlasíte s používáním všech cookies, klikněte na „Ano, souhlasím!“. Pokud ne, změňte nastavení souborů cookie kliknutím na „Změna nastavení“ v tomto okně.