Turecký čaj „Çay“
Prázdninová sezóna v teplých zemích již začala! Každý z nás by si chtěl odpočinout a relaxovat po těchto těžkých dobách, ve kterých se právě nacházíme, tj. Pandemie koronaviru. Turecko čeká na turisty s otevřenou náručí, která se každým dnem stává stále oblíbenější destinací této sezóny! Turecko má pro turisty mnoho úžasných a zajímavých faktorů, ale zdaleka nejoblíbenější je turecký çay (čaj).
Turecký čaj místo vody ...
Turecko je tekoucí „çayem“ zemí, Turci ji spotřebovávají v ohromujících množstvích. Zdá se, že během roku rodák Turek vypije asi 2 a půl kilogramu sušeného čaje! Díky tomu je Turecko zemí, kde se čaj konzumuje nejvíce. Existují také ti, kteří mohou během dne vypít až 40 sklenic tohoto tradičního nápoje.
Ani vysoké teploty v Turecku během letní sezóny nejsou pro fanoušky "çay" strašné. A co víc, pití takového horkého tureckého čaje má pozitivní vliv na tělo, protože reguluje vnitřní tělesnou teplotu, a tak se člověk méně potí a cítí se méně žízeň.
Turecký čaj se v Turecku konzumuje prakticky nepřetržitě od rána do večera, není čas. Pokud jste na dovolené v této krásné zemi, mějte na paměti, že téměř všude vám bude nabízena nabídka „çay“ - na veřejných místech, na trzích, v obchodech, na pláži a dokonce i v kancelářích.
Čaj v Turecku je symbolem pohostinnosti, podává se vždy a téměř všude. Kromě toho jsou v blízkosti Černého moře ideální podmínky pro pěstování čaje, které pokračovalo od 30. do 20. století. V průběhu let se Turecko stalo pátým výrobcem čaje na světě.
Rituál vaření tureckého čaje
Proces vaření tureckého čaje je rituál, který by měl každý znát. Nejprve potřebujeme:
Proces je poměrně časově náročný, může trvat až 25 minut, ale na výsledky se vyplatí čekat. Stojí za zmínku, že ne každý dokáže takový čaj dobře uvařit, takže doufáme, že se po našem vstupu stanete mistry tureckého „çay“, a tak budete moci po návratu z dovolené přesunout kus Turecka do svých domovů .
Jak dobře vařit turecký čaj
Ve spodní konvici je voda a v horní esence, která je základem nejlepšího tureckého čaje. Čaj začneme vařit naplněním spodní konvice vodou a čajové sucho nalijeme do horní konvice, do které přidáme trochu vody, aby nevyschla a čaj se mohl pěkně vyvinout. Voda vařící ve spodním patře konvice ohřívá horní konvici pomocí páry, která se vytváří při vaření vody. Když voda ze spodní konvice vaří, nalijte ji do džbánu s čajem a naplňte spodní konvici studenou vodou a znovu ji povařte.
Díky tomuto způsobu přípravy získáváme aromatickou esenci s nádhernou jantarovou barvou. Nalijte připravený nápoj do sklenic ve vhodných poměrech. Naplňte polovinu sklenice připravenou esencí a poté ji naplňte horkou vodou ze spodního dna konvice. Tyto proporce se samozřejmě mohou změnit, vše záleží na tom, jak silný a intenzivní čaj máme rádi. Pokud máte rádi sladké příchutě, nezapomeňte přidat cukr. Turci milují sladký čaj, takže vyzkoušejte, která verze vyhovuje vašim chutím.
Během pobytu v Turecku doporučujeme vyzkoušet alespoň jednu sklenici čaje. Jsme si jisti, že po vyzkoušení tradičního tureckého čaje neskončíte jen u jedné sklenice :)
Turecká riviéra na mnoha místech oplývá lahodným tureckým čajem, ale s tímto připraveným čajem vás rádi obsloužíme také v naší české cestovní kanceláři Ahoj Alanya během prezentace námi organizovaných výletů, na které vás srdečně zveme.