Sleva do 30 % při placení online!

Turecká snídaně

Publikováno 2 Březen, 2022
 
 

   Turecká snídaně je ráj pro oči, ale i chuťové buňky

Ideální země pro milovníky snídaně. Být v Turecku a nezkusit tradiční turecké snídaně je hřích! Samozřejmě hovoříme o pravé turecké snídani a ne o těch, které se podávají v hotelových restauracích formou otevřeného bufetu. S možností All Inclusive v hotelu najdete při snídani téměř vše, co potřebujete, ale nejsou stejné jako tradiční turecké snídaně nebo tzv.. „Türk Kahvaltısı“, které mají své kouzlo a atmosféru a v kombinaci s krásným výhledem jsou jen magie. Turecká snídaně je tím nejlepším důvodem, proč ráno vstát z postele!  

Turci milují jíst, komu by nechutnalo nebyla by to pravda že? 

Jste připraveni na popis, který vám zaručí, že vám hned kručí v žaludku? 

Co najdeme na tureckém stole během snídaně? 

Snídaně, které vidíte na obrázku výše, jsou tradiční turecké snídaně známé jako „SERPME KAHVALTI“ je to bohatá snídaně, při které je celý stůl naplněn malými talíři. 

Turecký čaj 

Hned na začátku je nevyhnutný TURECKÝ ČAJ, právě on hraje hlavní roli jinak místní obyvatelé nezačnou snídat, pokud na stole není čaj (v turečtině „çay“). Turci pijí čaj ze sklenic které, jsou ve tvaru tulipánu.

Bílý chléb 

Další důležitou ingrediencí turecké snídaně je BÍLÝ CHLÉB! Možná se vám zdá, že je to obyčejný chléb, ale pro Turky je chléb život. Milují chléb a jedí ho opravdu se vším. Obyvatelé Turecka musí mít vždy chléb, i když jedí brambory, těstoviny nebo rýži! Milují trhat chléb na kousky a "máčet" ho v omáčkách a olejích, které se vyrábějí z různých jídel. 

Vejce na všechny způsoby 

Další povinnou složkou snídaně jsou jednoznačně VEJCE podávána na různé způsoby. V každé hospodě či restauraci se vajíčka podávají v jiné formě, ale nejčastěji jsou:  

  • smaženice s tvrdou salámů (sucuk)
  • míchaná vejce nebo vařená vajíčka
  • omeleta nebo turecká míchaná vejce "MENEMEN" česky lečo vyrobené z rajčat, papriky a cibule. 

 

Turci nejedí míchaná vejce vidličkou, ale s chlebem, jak už jsem zmínila, chléb lámou na kousky a jím si vejce vezmou a dají si je rovnou do úst. Skvělé řešení jak neušpinit příbor. Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale míchaná vejce s tímto chlebíkem chutnají úžasně! 

Další ingredience, které musí být na stole, jsou: 

- různé druhy sýrů

- zelené a černé olivy

- salám

- máslo

- nakrájená rajčata a okurky , rukola, petržel

- med

-"kaymak" lze jej přirovnat k mascarpone nebo hustému krému

- čokoládový krém je obvykle nutella

- sezamová pasta (tahini)

- několik druhů džemů: třešňový, fíkový, růžový, jahodový, meruňkový

- džem

- bramborový salát

-smažené hranolky

- sušené ovoce a ořechy

-"kaymak" lze jej přirovnat k mascarpone nebo hustému krému

- čokoládový krém je obvykle nutella

- sezamová pasta (tahini)

- několik druhů džemů: třešňový, fíkový, růžový, jahodový, meruňkový

- džem

- bramborový salát

-smažené hranolky

- sušené ovoce a ořechy 

- "Sigara böreği" - smažené rohlíky se sýrem feta

- smažené klobásy (sosis)

- "Pişi" - něco ala suché koblihy nebo u nás je voláme langoše

-někdy najdete také:

- pečené brambory, börek, gözleme, palačinky, papriková pasta, smažený zeleninový salát

 

Jedí tak vydatnou snídani Turci každý den? 

Samozřejmě, že takovou snídani nejedí každý den. Nejčastěji chodí obyvatelé Turecka na „vyhlášenou“ snídani v neděli spolu s rodinou či přáteli. V Turecku se pracuje 6 dní v týdnu, takže jen neděle je volný den, kdy můžete strávit tento čas mimo domov, dát si chutnou snídani a obdivovat nádherné výhledy a krásy okolí. 


 Denné "rýchle" raňajky

Turci obvykle jedí denně rychlou snídani, kterou si můžete vzít do jedné ruky a druhou popíjet turecký čaj. 

Nejpopulárnějšími jsou: 

  • Simit- turecký bagel
  • Poğaça - turecký pagáč s náplní (bílý sýr, žlutý sýr, brambory, čokoláda, olivy, mleté maso)

  • Toast - se sýrem a tureckou klobásou sucuk

  • Gözleme - turecký yufka tenký plackový chléb s náplní (sýr, brambory, maso nebo čokoláda)

  • Börek - dort z filo těsta s náplní (sýr, brambory nebo maso) nebo si objednají "kahvaltı tabağı" doslova snídaňový talíř, tedy talíř s rajčaty, okurkami, vajíčkem, olivami a sýrem a něčím sladkým - džemem nebo medem.

 Doporučujeme našim turistům, aby vyšli z hotelových zdí a objevili chutě turecké kuchyně v místních restauracích,které se nacházejí v úzkých malých uličkách, ne vedle hlavních atrakcí! To je nejlepší způsob, jak poznat kulturu a lidi této země.

Dobrou chuť :)

pay with iyzico methods