sleva při platbě předem!

Simit - turecký bagel

Publikováno 8 Říjen, 2022
Co je Simit a jaké jsou jeho druhy? S čím chutná nejlépe? Kde v Alanyi ho můžete ochutnat? Na každou z těchto otázek vám v tomto článku odpovíme!

 

Co je simit a odkud pochází tento název?

Pro někoho turecký bagel, pro jiného turecký preclík nebo "turecký prsten" - a pro nás?

Simit patří mezi jedno z nejchutnějších a neoblíbenějších tureckých jídel, které je podáváno k snídani nebo ke svačině.

Turecký bagel začal svou historii v osmanských dobách, přesněji v Istanbulu v roce 1525. Název pochází z tureckého slova „simithane“, což doslova znamená „sklad s moukou“ (sklad, kde se skladovala mouka). Simit se později rychle dostal ze stolů vládců Osmanské říše do domácnosti řemeslníků a rolníků, a to především díky rychlosti jeho přípravy a přístupu k přísadám.

Recept na simit a jeho druhy

Ingredience na přípravu této pochoutky jsou jednoduché: mouka, droždí, olivový olej, trocha soli a - samozřejmě - sezam, kterým je turecký bagel posypán. Bez sezamu to není ten pravý simit, jelikož ten mu dává jeho jedinečnou chuť!

V Turecku najdeme tři hlavní druhy těchto preclíků:

  • taban simidi (peče se podobně jako chléb),
  • tava simidi (peče se na pánvy),
  • kazan simidi (tradiční simit posypaný sezamovými semínky s lesklým povrchem). 

Kde najdete ten nejlepší simit v Alanyi?

Simit je neodmyslitelným prvkem tureckých ulic. Prodejci simitů umisťují své vozíky s bagely na rušná místa ve městě, aby si je Turci spěchající do práce mohli rychle koupit a to tak, aby někdy nemuseli vystoupit ani z auta! Samozřejmě, ne každý stánek má simit stejně dobrý - místní však dobře vědí, kde ve městě najdou ty nejchutnější a nejkřupavější turecké bagely! Jak je ale rozlišit? Samozřejmě podle délky fronty a faktu, že daný stánek je uzavřen nejrychleji a to z toho důvodu, že se simity prostě vyprodají. Opozdilci si pak musí počkat do druhého rána, nebo až prodejce dostane teplou novou várku přímo z pekárny.

Už od rána jsou ulice plné obchodníky prodávající teplé simity! Prodejce vám navíc na místě může simit podélně rozříznout a pomazat náplní. Standardní volbou je krémově bílý sýr, pasta z černých oliv nebo čokoládový krém, ale jsou i místa, kde se nabízí pečená papriková pasta nebo jiné lahodné pomazánky!

Náš oblíbený simit je...

Příprava této pochutiny je do minuty hotová, než prodejce simit rozřízne, namaže a pak zabalí do kusu papíru, nestačíte se divit a svačina je na světě! 

Tým naší cestovní kanceláře AhojAlanya jedl lahodné simity v práci více než jednou ... takže se můžeme nazývat specialisty tureckých bagelů! :) Podle nás jsou v Alanyi nejlepší tzv. „sanayi simidi“, tedy bagely o něco tenčí, tmavší a křupavější než klasické. Seženete je ve čtvrti "sanayi" - odtud pochází i jejich název ... tedy kousek od autoservisu (nedaleko čtvrti Oba). Pokud se poblíž zeptáte kohokoli na prodej těchto bagelů, každý vám ukáže cestu k tomuto stánku.

Nejlepší klasický simit v Alanyi (silnější a měkčí) zase najdete v místě naproti mešitě, hned vedle velkého obchodu s oblečením LC Waikiki v samém centru města. Při návštěvě Alanye během našich prohlídek ALANYA CITY TOUR a TURECKÝ BAZAR můžete požádat svého průvodce, aby vám toto místo ukázal. Podobně chutné simity jsou také v prodejně BIM u Kleopatřiny pláže. Ale pospěšte si! Nejen v týdnu, ale i o víkendu jsou simity vyprodané už v poledne!

Jak jíst turecké bagely?

Simit se dá jíst na mnoho způsobů. Obvyklým simitem, který se jí rukou, je tzv. ,,sade". Simit lze ukousnout nebo odtrhnout a po kousku namáčet do marmelády, medu nebo míchaných vajec na turecké snídani. Dalším způsobem, jak můžete jíst simit je jednu stranu vámi vybranou pomazánkou (viz jak jsme zmiňovali již výše). To ale není vše! V nedávné době začali Turci dychtivě experimentovat se způsobem podávání této turecké pochoutky. Nyní tak v pekárnách najdete turecký bagel plněný sýrem, šunkou, hlávkovým salátem a rajčaty. Někdy se také nakrájí na malé kousky jako pečivo k turecké snídani. Pokud máte rádi simity, ale rádi byste vyzkoušeli i jiné turecké delikatesy, zde jich pár uvádíme:

  • Açma (čti: ačma) - bagel, které je posypaný mákem a je měkký podobně jako bábovka
  • Poğaça (čti: poača) - kulatá houska plněná olivami, bramborami a sýrem
  • Tyto delikatesy si můžete vyžádat i jen tak prostě bez ničeho čili - sade.

Tak co, chcete ochutnat tuto tureckou pochoutku? Nebo si myslíte, že české preclíky nebo newyorské bagely jsou nejlepší a nelze je překonat? Rozhodně tato turecká delikatesa stojí za ochutnání! 

pay with iyzico methods
V Turecku máme rádi sladké... včetně koláčků! Dokonce i naše webová stránka používá cookies pro různé účely. Potřebujeme je k podpoře fungování a používání marketingových nástrojů. Více informací o souborech cookie, jejich typech, funkcích a pravidlech ukládání naleznete v Zásadách ochrany osobních údajů. Pokud máte stejně jako my rádi cookies a souhlasíte s používáním všech cookies, klikněte na „Ano, souhlasím!“. Pokud ne, změňte nastavení souborů cookie kliknutím na „Změna nastavení“ v tomto okně.