Turecké sladkosti
Na dovolené v Turecku by byl hřích nevyzkoušet místní kuchyni a turecké sladkosti. Turecko je ideální destinací pro milovníky nejrůznějších sladkostí. Zde můžete zapomenout na zdravé stravování - tyto sladkosti jsou prostě neodolatelné, ale kdo by počítal kalorie na dovolené!
Většina tureckých sladkostí se vyznačuje velkým množstvím sladkého sorbetu, který se vyrábí z vody, cukru a medu. Pokud jste ještě neměli to potěšení ochutnat turecké sladkosti, nevíte, co slovo - sladké znamená! :)
Nejpopulárnější sladkosti v Turecku
- BAKLAVA – existuje pouze jedna královna a tou je baklava! Osobně neznám člověka, který by neznal tuto sladkou kalorickou bombu. Baklava má různé tvary a barvy, nejběžnější je ve formě malého čtverce. Pochází z oblasti Gaziantep. Je připraven z polofrancouzského těsta, které je tenké a křupavé. Baklava se skládá z vrstev pečiva filo, nasekaných ořechů (např. Vlašských ořechů, pistácií, mandlí) a sirupu z másla a cukru nebo medu. Třešničkou na dortu je pokropení vrchu baklavy mletými pistáciemi.
- KÜNEFE – Křupavé těsto Kadayif (nitě) s lepkavým, nesoleným sýrem „dil“ - ovčí nebo kozí. Koláč se nalije sladkým sirupem na bázi vody a cukru. Tento dezert se nejčastěji podává s mlékem a banány. Způsob přípravy tohoto dezertu je poměrně jednoduchý - stačí dát sýr mezi dvě vrstvy těsta kadayif, smažit z obou stran dozlatova a pak jen přidat sirup. Dá se říci, že tento dezert určitě konkuruje baklavě.
- KATMER – Je vyroben z těsta fylo, pistácií, másla a tureckého „kaymaku“ (sýr podobný mascarpone). Tento dezert se podává ve formě role nebo dortu. Olízněte si prsty!
- KADAYIF – těsto připomínající malé, tenké nitě na bázi mouky a vody. Ingredience tohoto dezertu jsou kadayif vlákna, máslo a ořechy. Tato pochoutka je pečena v troubě do zlatohněda a poté nalita sladkým sirupem (cukr a voda).
- SÜTLAÇ – je to turecká verze rýžového pudingu, přesněji řečeno dezert na bázi mléka a rýže, pečený v troubě. Vrchol této pochoutky by měl být zlatý a mírně hnědý.
- REVANI – turecký krupicový dort se sirupem na bázi vody, cukru a citronu. Těsto je velmi sladké a vlhké a krupice je po namočení sirupem velmi měkká.
- TRILEÇE – není to turecká pochoutka, ale v Turecku je velmi oblíbená. Je to dort přelitý mléčným sirupem a karamelovou omáčkou. Těsto je velmi vlhké, i když je stlačeno vidličkou, z těsta se vylije mléko.
- GÜLLAÇ – je oblíbeným dezertem během ramadánu v Turecku. Připravuje se ze speciálních velkých listů těsta. Od 13. století se tento dezert podával na stolech v tureckých domech. Plátky dortu jsou namočené do sladkého mléka a růžové vody, vrstvené nasekanými ořechy.
- AŞÜRE – je to tradiční dezert se strukturou podobnou želé. Aşüre se podává na muslimském festivalu Ashura, který se slaví desátý den prvního měsíce Muharram. Říká se, že dezert musí obsahovat minimálně 7 ingrediencí. Je to docela neobvyklý dezert, protože se připravuje ze všeho, co je doma - pšenice, fazole, cizrna, kukuřice, rýže. Přidává se také sušené ovoce a ořechy a nakonec posypané spoustou skořice a semínek granátového jablka. Chutná nejlépe teplá!
- KAZANDIBI – je to mléčný dezert nebo spíše tuhý vanilkový pudink s karamelizovanou krustou. Tuto specialitu najdete ve tvaru srolované role.
- MUHALLEBI –je to další mléčný dezert, který nejvíce souvisí s italskou panna cotta. Směs mléka a smetany zahuštěná kukuřičným škrobem. Podává se s nasekanými pistáciemi nebo skořicí.
- HELVA – nebo chalva, dobře známá všem, je připravena na bázi dužiny karamelu a sezamu. Nejlepší je koupit chalvu v bazarech nebo cukrárnách. V Turecku existuje mnoho druhů chalvy, ale nejoblíbenější jsou chalva s pistáciemi a kakaem.
- IRMIK HELVASI –Turecký dezert připravený na bázi krupice smažený na másle do zlatova, mandlí a skořice. Chuť je poněkud podobná chalvě, ale konzistence je jiná, vlhčí.
- LOKMA – v podstatě jsou to malé turecké koblihy smažené na hlubokém tuku a namočené ve sladkém sirupu, medu nebo čokoládě.
- TULUMBA – něco ala koblihy - churrosovité, zvenčí křupavé a uvnitř měkké. Namočený do sladkého sirupu na bázi vody, cukru a citronu, jako většina tureckých dezertů. Z hlediska přípravy je velmi podobný dezertu „lokma“, má křupavější strukturu kvůli velkému množství vajec, které obsahuje.
- TAVUK GÖĞSÜ – je to pudink z kuřecích prsou. Kuře? Ano přesně! Dezert zahrnuje kuřecí prsa, nakrájená na tenké plátky, vařená v mléce. Chuť masa je nepostřehnutelná kvůli velkému množství cukru. Konzistence dezertu je poměrně hustá kvůli podílu kuřecích prsou.
- LOKUM – Jsou to ovocná želé obalená v práškovém cukru, ale můžete najít také místo se sušeným ovocem, ořechy a kokosem. Lokum se vyrábí z pšeničné mouky nebo bramborového škrobu a cukru. Často se přidává růžová voda, citron a další ovocné aroma.
- PIŞMANIYE – jedná se o turisty nejčastěji nakupovaný turecký dezert jako dárek (chutný sváteční suvenýr). Vypadá to jako cukrová vata nebo bavlněná koule a jeho chuť je podobná chalvě. Základními přísadami jsou mouka a cukr a také ochucené vůně.
- CEVIZLI SUCUK – vypadá to jako dlouhá klobása a název v češtině znamená „ořechová klobása“. Hlavní ingredience tohoto dezertu jsou hrozny, lískové ořechy a mouka. Přidávají se také vlašské ořechy, mandle, čokoláda a rozinky. Jsou navlečené na provázku a máčeny v tmavých hroznových džusech. Po zaschnutí je jeho konzistence tvrdě gumová.
- KABAK TATLISI – není to nic jiného než dezert z vařené a oloupané dýně nakrájené na malé hranaté kousky. Kandované dýně jsou obvykle nality „tahini“ - sezamovou pastou a ořechy.
- DONDURMA –to je turecká zmrzlina. Tyto zmrzliny mají úplně jinou konzistenci než ty, které známe, protože jsou hustší a žvýkací jako guma a liší se také chutí. Doporučuji vyzkoušet zmrzlinu z kozího mléka!