Sleva do 30 % při placení online!

Tradiční turecké sladkosti, které se v Turecku vyplatí ochutnat

Publikováno 16 Červen, 2021

Turecké sladkosti

Na dovolené v Turecku by byl hřích nevyzkoušet místní kuchyni a turecké sladkosti. Turecko je ideální destinací pro milovníky nejrůznějších sladkostí. Zde můžete zapomenout na zdravé stravování - tyto sladkosti jsou prostě neodolatelné, ale kdo by počítal kalorie na dovolené!

Většina tureckých sladkostí se vyznačuje velkým množstvím sladkého sorbetu, který se vyrábí z vody, cukru a medu. Pokud jste ještě neměli to potěšení ochutnat turecké sladkosti, nevíte, co slovo - sladké znamená! :)

Nejpopulárnější sladkosti v Turecku

  • BAKLAVA – existuje pouze jedna královna a tou je baklava! Osobně neznám člověka, který by neznal tuto sladkou kalorickou bombu. Baklava má různé tvary a barvy, nejběžnější je ve formě malého čtverce. Pochází z oblasti Gaziantep. Je připraven z polofrancouzského těsta, které je tenké a křupavé. Baklava se skládá z vrstev pečiva filo, nasekaných ořechů (např. Vlašských ořechů, pistácií, mandlí) a sirupu z másla a cukru nebo medu. Třešničkou na dortu je pokropení vrchu baklavy mletými pistáciemi.

 

  • KÜNEFE – Křupavé těsto Kadayif (nitě) s lepkavým, nesoleným sýrem „dil“ - ovčí nebo kozí. Koláč se nalije sladkým sirupem na bázi vody a cukru. Tento dezert se nejčastěji podává s mlékem a banány. Způsob přípravy tohoto dezertu je poměrně jednoduchý - stačí dát sýr mezi dvě vrstvy těsta kadayif, smažit z obou stran dozlatova a pak jen přidat sirup. Dá se říci, že tento dezert určitě konkuruje baklavě.

  • KATMER – Je vyroben z těsta fylo, pistácií, másla a tureckého „kaymaku“ (sýr podobný mascarpone). Tento dezert se podává ve formě role nebo dortu. Olízněte si prsty!

  • KADAYIF – těsto připomínající malé, tenké nitě na bázi mouky a vody. Ingredience tohoto dezertu jsou kadayif vlákna, máslo a ořechy. Tato pochoutka je pečena v troubě do zlatohněda a poté nalita sladkým sirupem (cukr a voda).

  • SÜTLAÇ – je to turecká verze rýžového pudingu, přesněji řečeno dezert na bázi mléka a rýže, pečený v troubě. Vrchol této pochoutky by měl být zlatý a mírně hnědý.

  • REVANI –  turecký krupicový dort se sirupem na bázi vody, cukru a citronu. Těsto je velmi sladké a vlhké a krupice je po namočení sirupem velmi měkká.

  • TRILEÇE – není to turecká pochoutka, ale v Turecku je velmi oblíbená. Je to dort přelitý mléčným sirupem a karamelovou omáčkou. Těsto je velmi vlhké, i když je stlačeno vidličkou, z těsta se vylije mléko.

  • GÜLLAÇ – je oblíbeným dezertem během ramadánu v Turecku. Připravuje se ze speciálních velkých listů těsta. Od 13. století se tento dezert podával na stolech v tureckých domech. Plátky dortu jsou namočené do sladkého mléka a růžové vody, vrstvené nasekanými ořechy.

  • AŞÜRE – je to tradiční dezert se strukturou podobnou želé. Aşüre se podává na muslimském festivalu Ashura, který se slaví desátý den prvního měsíce Muharram. Říká se, že dezert musí obsahovat minimálně 7 ingrediencí. Je to docela neobvyklý dezert, protože se připravuje ze všeho, co je doma - pšenice, fazole, cizrna, kukuřice, rýže. Přidává se také sušené ovoce a ořechy a nakonec posypané spoustou skořice a semínek granátového jablka. Chutná nejlépe teplá!

  • KAZANDIBI – je to mléčný dezert nebo spíše tuhý vanilkový pudink s karamelizovanou krustou. Tuto specialitu najdete ve tvaru srolované role.

  • MUHALLEBI –je to další mléčný dezert, který nejvíce souvisí s italskou panna cotta. Směs mléka a smetany zahuštěná kukuřičným škrobem. Podává se s nasekanými pistáciemi nebo skořicí.

  • HELVA – nebo chalva, dobře známá všem, je připravena na bázi dužiny karamelu a sezamu. Nejlepší je koupit chalvu v bazarech nebo cukrárnách. V Turecku existuje mnoho druhů chalvy, ale nejoblíbenější jsou chalva s pistáciemi a kakaem.

  • IRMIK HELVASI –Turecký dezert připravený na bázi krupice smažený na másle do zlatova, mandlí a skořice. Chuť je poněkud podobná chalvě, ale konzistence je jiná, vlhčí.

  • LOKMA – v podstatě jsou to malé turecké koblihy smažené na hlubokém tuku a namočené ve sladkém sirupu, medu nebo čokoládě.

  • TULUMBA – něco ala koblihy - churrosovité, zvenčí křupavé a uvnitř měkké. Namočený do sladkého sirupu na bázi vody, cukru a citronu, jako většina tureckých dezertů. Z hlediska přípravy je velmi podobný dezertu „lokma“, má křupavější strukturu kvůli velkému množství vajec, které obsahuje.

  • TAVUK GÖĞSÜ – je to pudink z kuřecích prsou. Kuře? Ano přesně! Dezert zahrnuje kuřecí prsa, nakrájená na tenké plátky, vařená v mléce. Chuť masa je nepostřehnutelná kvůli velkému množství cukru. Konzistence dezertu je poměrně hustá kvůli podílu kuřecích prsou.

  • LOKUM – Jsou to ovocná želé obalená v práškovém cukru, ale můžete najít také místo se sušeným ovocem, ořechy a kokosem. Lokum se vyrábí z pšeničné mouky nebo bramborového škrobu a cukru. Často se přidává růžová voda, citron a další ovocné aroma.

  • PIŞMANIYE – jedná se o turisty nejčastěji nakupovaný turecký dezert jako dárek (chutný sváteční suvenýr). Vypadá to jako cukrová vata nebo bavlněná koule a jeho chuť je podobná chalvě. Základními přísadami jsou mouka a cukr a také ochucené vůně.

  • CEVIZLI SUCUK – vypadá to jako dlouhá klobása a název v češtině znamená „ořechová klobása“. Hlavní ingredience tohoto dezertu jsou hrozny, lískové ořechy a mouka. Přidávají se také vlašské ořechy, mandle, čokoláda a rozinky. Jsou navlečené na provázku a máčeny v tmavých hroznových džusech. Po zaschnutí je jeho konzistence tvrdě gumová.

 

  • KABAK TATLISI – není to nic jiného než dezert z vařené a oloupané dýně nakrájené na malé hranaté kousky. Kandované dýně jsou obvykle nality „tahini“ - sezamovou pastou a ořechy.

  • DONDURMA –to je turecká zmrzlina. Tyto zmrzliny mají úplně jinou konzistenci než ty, které známe, protože jsou hustší a žvýkací jako guma a liší se také chutí. Doporučuji vyzkoušet zmrzlinu z kozího mléka!

 

 

pay with iyzico methods
getContent select content from page_params pp join system_property p on p.numeric_value = pp.alternates_key where page_type = $1 and site = $2 and p.name = $3 order by coalesce(pp.updated_at, pp.created_at) desc limit 1, cookies.info.key
V Turecku máme rádi sladké... včetně koláčků! Dokonce i naše webová stránka používá cookies pro různé účely. Potřebujeme je k podpoře fungování a používání marketingových nástrojů. Více informací o souborech cookie, jejich typech, funkcích a pravidlech ukládání naleznete v Zásadách ochrany osobních údajů. Pokud máte stejně jako my rádi cookies a souhlasíte s používáním všech cookies, klikněte na „Ano, souhlasím!“. Pokud ne, změňte nastavení souborů cookie kliknutím na „Změna nastavení“ v tomto okně.