Kulinářská rozmanitost v Turecku
Turecko není proslulé jen kebabem :) ...
Jak jsme již zmínili, Turecko je země jako stvořená pro milovníky jídla a poznávání nových chutí. Samotná turecká kuchyně je velmi bohatá, plná rozmanitých jídel a to znamená, že každý si zde najde jídlo, které jej osloví. Fanoušci masa si přijdou na své při ochutnávání různých druhů kebabů či obyčejné grilované skopové, vegetariáni najdou od „gözleme“ placek až po zeleninové gulášy ve speciálním hliněném hrnci a na své si zde přijdou hlavně milovníci mořských plodů.
Mořské plody v Turecku
Jak již víte, Turecko obklopují čtyři moře (Marmarské, Černé, Egejské a Středozemní moře) a ve vnitrozemí se nachází množství jezer a řek, proto jsou mořské plody v této zemi široce dostupné a vždy se můžete spolehnout na množství čerstvých ryb a jiné podmořské speciality . Bohužel, mořské plody nejsou v Turecku levnou pochoutkou.
Plody moře (Deniz mahsülleri) se rok od roku stávají v Turecku stále oblíbenějším předkrmem v restauracích mezi místními obyvateli. Turci však raději jedí ryby a popíjejí tureckou anýzovku (rakı), než by si pochutnávali na plodech moře.
Mezi nejpopulárnější RYBY, které se jedí v Turecku, patří:
- Moraň zlatý - Çupra
- Okoun - Levrek
- Sardely - Hamsi (malé rybky)
- Sardinka - Sardalya
- Losos - Somon
- Pstruh - Alabalık
- Treska - Mezgit
- Makrela - Uskumru
- Parmica - Barbun
- Kambala - Kalkan
Mořské plody jsou vlastně mořští živočichové bez kostry, kteří mají mnoho cenných nutričních vlastností. Jsou bohaté na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko rakoviny, bojují proti zánětům, upravují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a omlazují pokožku.
Nejpopulárnejší MOŘSKÉ PLODY konzumované v turecku jsou:
- Krevety (Karides) - Nejoblíbenější jsou Karides Güveç - pečené krevety podávané ve speciálním hliněném hrnci (podávané rovnou z trouby) ve formě přívarku s paprikou, rajčaty, česnekem posypaným nahrubo nastrouhaným sýrem a také Karides tava - není nic jiného než smažená kreveta. Z celého srdce doporučujeme, jednoduché, ale chutné!
- Kalamáry (Kalamar) - Dalším oblíbeným předkrmem jsou křupavé olihně. Kalmáry se nakrájejí na hrubé kroužky, namočí se do mléka a těsta a poté se smaží s tatarskou omáčkou a citrónem. Na výběr bývá také kalamar tava nebo pečené olihně v troubě.
-
Mušle (Midye) - pouliční pochoutka plněné mušle nebo po turecky Midye dolma. Jsou to přesně mušle plněné aromatickou rýží a nádivkou z osmažené cibulky a ochucené na různé způsoby: kromě koření se přidává i máta, skořice a dokonce i ořechy. Abyste mušle mohli konzumovat, jemně rozlomte svrchní skořepinu a poté do nádivky bohatě vymačkejte citrónovou šťávu. Oblíbené jsou i smažené mušle nebo Midye tava, vše se vypraví ze skořápek, očistí se a namáčí do mouky a vajec. Potom se smaží ve formě špízu.
- Chobotnice (Ahtapot) - nemá až tak úspěšnost jako jeho předchůdci výše, ale to neznamená, že ji nemůžete dostat v restauracích. Chobotnice si můžete objednat pečené, smažené nebo v salátu z čerstvé zeleniny s citrónovým dresingem.
Kde můžete v Alanyi mořské pochoutky najít?
- Pasha Et ve balık restaurant
- Bumbabalık restaurant
- Löküs Balık Restaurant
- Kaleiçi Meyhanesi Alanya
Přejeme Vám dobrou chuť :)