Sleva do 30 % při placení online!

Turecké jídlo - které je nejpopulárnejší a kvůli čemu?

Publikováno 3 Duben, 2023
 
 
Turecká kuchyně je téma, o kterém bychom mohli diskutovat a psát hodiny. Na našich blozích jste si již jistě všimli, že už mnohokrát jsme psali o různých tureckých jídlech, sladkostech a koření. Toto téma je však stále nevyčerpané, protože vždy dá možnost přiblížit čtenáři tento neobvyklý a orientální kraj, kterým je Turecko.
 
Jídla v tureckej kuchyni
 
Za hranicemi považují jako turecké nejoblíbenější jídlo jednoznačně döner kebab. V některém z našich starších příspěvků jsme vám již napsali, jaké druhy kebabů musíte ochutnat během vaší návštěvy Turecka. Otázkou je však zda je kebab i mezi Turky nejpopulárnějším jídlem? Odpověď není až tak jasná :)
 
 
Čím je turecká kuchyně tradiční?
 
Turecko je rozděleno na mnoho regionů a každý z nich se pyšní svými specialitami. Například kuchyně středomořských a egejských oblastí využívá velké množství olivového oleje, ryb a mořských plodů. Na severu naopak převládají sytá a mastná jídla.
 
Turecká kuchyně pochází z časů Osmanského impéria. Je založena na recepturách kombinujících ty nejkvalitnější ingredience a nekomplikované chuťové kompozice. Jídla jsou obohacena o koření (např. sušená máta, paprika nebo tzv. kekik, což je vlastně naše oregano nebo tymián) a čerstvé bylinky (obvykle petržel, máta). Navzdory této jednoduchosti je turecká kuchyně považována za jednu z nejchutnějších na světě.
 
 
Díky příznivým klimatickým podmínkám je země v produkci potravin soběstačná. Pěstují se zde například. lilky, cukety, rajčata, okurky, pomeranče, banány, granátová jablka a avokádo. Na tureckých stolech dominuje maso (jehněčí a skopové), obrovské množství chleba (nutně bílého), jogurt, cukr a rajčatový protlak (salça). Samozřejmě, nemůže chybět čaj (çay), který pijí na litry i ayran ... tedy zalévaný jogurt. Pro nás může být překvapující spojení rýže, těstovin a brambor na jednom talíři spolu s chlebem.
 
Turecké jídla, které Turci milují
 
Je mnoho potravin, mají v názvech města, kde byly vyrobeny. Např. Adana Kebab, Izmir köfte, Urfa Kebab, Maraş zmrzlina nebo také Konya Sarması (sladkost v podobě trubiček, které jsou plněné vanilkovo oříškovým krémem posypané kokosem). Pokud byste se zeptali osob, které pocházejí z těchto míst jaká jsou nejpopulárnější turecké jídla tak si můžete být jisti, že budou chválit své vlastní :) Turci neradi zkoušejí nové věci, protože jsou věrni svým vlastním jídlům.
 
 
Po čem v tomto případě sahají Turci když ich přepadne vlčí hlad? Které jídlo z jejich kuchyně mají nejraději?
 
Jak jste pravděpodobně uhodli, na tuto otázku neexistuje jediná správná odpověď, kvůli různorodosti tureckých jídel a obrovskému počtu jejich vyznavačů. Pokusili jsme se však sestavit seznam jídel, která většina občanů miluje.
 
 
Polévky jsou v Turecku nejvjětším hitem!
 
Velice oblíbené jsou všechny druhy polévek, které jsou neodmyslitelným prvkem turecké kultury. Turci je mohou jíst iv noci, odpoledne i ráno. Mezi nejpopulárnější patří:
  • Mercimek çorbası (polévka z čočky)
  • İşkembe Çorbası (dršťková polévka)
  • Kelle Paça Çorbası (polévka z beraních hlav a nohou)

Tyto polévky sou rychlé na přípravu, levné a odstraňují pocit hladu. Často se jedí s česnekem (İşkembe Çorbası, Kelle Paça Çorbası) a směsí oleje, másla a červené papriky (Mercimek Çorbası).

Naplnit můžete naozaj všechno

Turci milují všechny druhy plněných jídel, jako je dolma (speciální odrůda papriky, lilek, cuketa) plněná rýží, méně často mletým masem nebo sarma, kde se používají hroznové listy.

Pilav - chutné a syté jídlo

Každá paní domu by se měla naučit připravit ten správný pilav z rýže nebo bulguru s přísadami. Tajemstvím dobré přípravy tohoto pokrmu je předmáčení (speciální technika vaření, která zabraňuje slepení zrn + přidání másla). Přestože na první pohled vypadá tento pokrm velmi snadno na přípravu, ve skutečnosti ne každá novopečená hospodyně jej umí udělat. Čemu vděčí za svoji popularitu? Je velmi chutný a zasytí.

Mleté, ale iné köfte

V Turecku jsou také velmi oblíbené köfte (připomínající naše mleté karbanátky) jsou však menší. Připravují se z masa. Mezi oblíbené patří také (Çiğ köfte), které jsou také z masa, ale nejčastěji jsou podávány zeleninové ve kterých je hlavní složkou bulgur a podávají se k nim listy ledového salátu pokapané citronem a sosem z granátového jablka. Jsou lehké, chutné a zdravé!

V Istanbuli je hitem balık ekmek a Kokoreç

Slyšeli jste už o Balık ekmek nebo o Kokoreç? Jsou to pokrmy, které jsou populární hlavně v Istanbulu. Projíždějící se ulicemi města můžete vidět spoustu stánků, kde nabízí největší turecké speciality. Kokořeç nemusí být oblíbený mezi všemi, ale ten kdo má rád vnitřnosti si přijde na své. Skládá se z jehněčích nebo kozích vnitřností a je připravován na roštu. Podává se nasekaný, pokapaný citrónem plněný v chlebu.

Balık ekmek (ryba v chlebu) - patří mezi nejikonečtější streetfoody Istanbulských ulic. Je to vlastně chléb, plněný kusem grilované ryby kde přihodíte trochu zeleniny, salátu, pokapete citrónem, dáte špetku soli a je to. Nejlépe chutná ryba v chlebu na nábřeží Eminönü kde je servírován rovnou z loděk.

Lahmacun - turecká pizza

Lahmacun se skládá z tenkého křupavého těsta, na kterém je mix jehněčího nebo hovězího masa, koření a zeleniny pečený v peci. Servíruje se s rajčaty, petrželkou, cibulí a pokapaný citrónem.

Turci upřednostňují jejich kuchyni

Turci mají ve zvyku trávit mnoho hodin při snídani nebo pitím čaje. Během dne často sahají po rychlých a levných řešeních. Od typického rychlého občerstvení, jaké známe však mají daleko. Přestože jejich výroba nezabere mnoho času, rozhodně jsou chutnější a zdravější než jejich evropští "soupeři". Pamatujte však, že láska k tureckému jídlu může rychle vyústit do pár nechtěných kilů navíc :)

Jak jste si také mohli všimnout, turecká kuchyně nabízí bohatou různorodost. V posledních letech se velmi těší populárnosti tzv. „kulinární turistika“, kde jsou organizovány speciální tématické výlety, během kterých máte možnost ochutnat něco z dané kuchyně a také se dozvíte něco o kultuře daného kraje.

 

 

Dobrou chuť!

pay with iyzico methods
getContent select content from page_params pp join system_property p on p.numeric_value = pp.alternates_key where page_type = $1 and site = $2 and p.name = $3 order by coalesce(pp.updated_at, pp.created_at) desc limit 1, cookies.info.key
V Turecku máme rádi sladké... včetně koláčků! Dokonce i naše webová stránka používá cookies pro různé účely. Potřebujeme je k podpoře fungování a používání marketingových nástrojů. Více informací o souborech cookie, jejich typech, funkcích a pravidlech ukládání naleznete v Zásadách ochrany osobních údajů. Pokud máte stejně jako my rádi cookies a souhlasíte s používáním všech cookies, klikněte na „Ano, souhlasím!“. Pokud ne, změňte nastavení souborů cookie kliknutím na „Změna nastavení“ v tomto okně.