sleva při platbě předem!

Proč je turecká helva nejlepší?

Publikováno 7 Březen, 2023
 
Turecká helva je uznávaná jako jedna z nejchutnějších a i podle nás tomu tak určitě je. Zveme Vás číst :)
 
 
Helva - cukrářský výrobek, který je mimořádne sladký a považuje se za nejsladěí potravinový výrobek. Poprvé však objevili jelvu ne v Turecku, ale v Iránu. Má charakterickou chuť a strukturu.
 
Z čeho se vyrábí helva a jaké druhy můžete najít
 
Helva není nic jiného než cukrářský výrobek, který je vyroben na bázi karamelu a dužiny olejnatých semen. V Turecku se nejčastěji používá sezam. Najdete zde také mák či ořechy. Pro zajímavost můžeme dodat, že každá země která helvu vyrábí používá jinou hlavní ingredienci. Tak jako se sezam používá například v Turecku: Rusko a Ukrajina používají slunečnicová semínka, jižní část používá krupici, v Indii se používá strouhaná mrkev, která se vařís mléce s pepřem.
 
Velmi často používají různé druhy aromat či oříšků a susšeného ovoce. V Turecku se k výrobě velmi často používá extrakt z mýdlovníku, díky kterému se karamelová hmota snáze napění.
 
 
Chutě a druhy helvy
 
Jaké príchutě a druhy helvy poznáme? Vše závisí na tom, jaká semena jsou použita při výrobě. Vzhledem ke složkám použitým při výrobě můžeme mezi jinými rozlišit:
 
  • sezamová
  • arašídová
  • pistáciová
  • slunečnicová
  • mandlová

Druhy helvy

  • tel helva
  • keten helva
  • tel tel, tempe helva
  • çekme helva

Je helva zdravá?

Věděli jste, že helva má také zdravotní vlastnosti? Je to sice velmi sladká bomba cukru a kalorií a mohlo by se zdát, že to není nejzdravější cukroví, ale je!

V hlavě jsou polonasýcené a mononenasycené mastné kyseliny. Právě díky nim naše tělo funguje správně. Další živiny nacházející se v helvě zahrnují vitamín A, vitamín B, Vitamín C, fosfor, železo a hořčík.

Turecké vlasy čili Pişmaniye

Víte co jsou turecké vlasy? slyšeli jste o tom už někdy? nebo vám to nic neříká?

Pişmaniye - druh turecké helvy. Vzhledem i textúrou připomíná cukrovou vatu. Liší se jen přísadami. Zajímavá je také příprava té příchutě. Porce této helvy jsou také mnohem menší od cukrové vaty. Základní přísadou tohoto dezertu je pšeničná mouka, cukr a máslo. Přidává se také vanilka, kakao nebo pistácie.

Domácí helva s ořechami

A vy už jste jedli tureckou helvu? Jestli ne tak určitě ochutnejte při návštevě Turecka. 

 

pay with iyzico methods
V Turecku máme rádi sladké... včetně koláčků! Dokonce i naše webová stránka používá cookies pro různé účely. Potřebujeme je k podpoře fungování a používání marketingových nástrojů. Více informací o souborech cookie, jejich typech, funkcích a pravidlech ukládání naleznete v Zásadách ochrany osobních údajů. Pokud máte stejně jako my rádi cookies a souhlasíte s používáním všech cookies, klikněte na „Ano, souhlasím!“. Pokud ne, změňte nastavení souborů cookie kliknutím na „Změna nastavení“ v tomto okně.