Sleva do 30 % při placení online!

Kebaby, které musíš ochutnat na dovolené...

Publikováno 25 Květen, 2021

NEJOBLÍBENĚJŠÍ TYPY TURECKÉHO KEBABU...

S čím se ti spojuje Turecko? Mnoho turistů odpovídalo na tuto otázku, že s dovolenou, mořem, sluncem, nádhernou krajinou a tureckým kebabem. Může se to zdát vtipné, ale většina lidí si Turecko spojuje s kebabem :) Kebab se spojuje s nepříliš vynikajícím jídlem, spíše s rychlým občerstvením v stánku na rušné ulici.

Tato specialita má ve skutečnosti v Turecku různé využití, je považována za rychlé občerstvení a také jako chutné jídlo v drahých restauracích. Jste šokováni? Vše vysvětlím za chvíli :) Jak vedu svůj instagramový profil, mám kontakt s mnoha lidmi, kteří se zajímají o vše, co se týká Turecka. Dostávám nejrůznější zprávy ... Nejčastěji se však v mém směru klade otázka, která se týká osoby, která trvale žije v Turecku, a zní: "Jíte v Turecku stále kebab?". Nevím, odkud se vzal tento stereotyp, ale je na tom něco pravdy!

Dokázali byste jíst stále tentýž kebab a stále ve stejné formě? To si nemyslím! Proto je v Turecku mnoho druhů kebabů v různých formách. V České Republice  známe nejběžnější kebab podávaný v roli s četnými omáčkami a saláty - nemá to nic společného se skutečným, tradičním, tureckým kebabem, který se podává v tenké "lávové" placce bez zbytečných přísad. Nejdůležitější věc v tureckých kebab je kvalita a chuť masa.

Jak jsem již zmínil, v Turecku existuje mnoho druhů kebabů. Recepty na toto populární jídlo se v jednotlivých městech liší. Název kebabu nejčastěji závisí na způsobu přípravy masa a ne na způsobu jeho podávání. Originální kebab se připravuje z skopového nebo hovězího masa, méně často z kuřecího masa. V Turecku nikdy neuvidíte vepřový kebab, protože Korán zakazuje jíst vepřové maso. V Turecku se vepřové maso považuje za špinavé, nečisté maso.

Všem milovníkům jídla mohu pouze doporučit, aby přišli do Turecka poznat tureckou kuchyni, protože má co nabídnout - skutečnou poezii chutí! Dále vám představím druhy kebabů, které můžete během dovolené vyzkoušet v Turecku. Nedoporučuji vám, abyste četli dál pokud jste hladový! 

NEJOBLÍBENĚJŠÍ TYPY KEBABŮ V TURECKU:

  • DÖNER KEBAB - toto je nejoblíbenější a nejznámější druh kebabu. Název byl převzat z tureckého slova, které znamená "obrátit se". Maso se připravuje na rotačním rožni. Tenké plátky pečeného masa se krájejí a pak se podávají v roli, tenkém "lávovém" koláči nebo se podávají na talíři s různými polevami. V Turecku je tento druh kebabu vyrobený z skopového masa, ale i hovězího nebo kuřecího masa. Nejdůležitější věcí tradičních kebabů je vysoká kvalita masa. Do zabaleného plochého chleba se kromě masa přidává i rajčatová omáčka, rajče, cibule a petrželka.

          

  • ISKENDER KEBAB - tento druh kebabu pochází ze severozápadního města v Turecku, přesněji z Bursy. Musím uznat, že toto jídlo je moje oblíbené, ale je velmi kalorické a syté. Grilované maso, například döner kebab, se nakrájí na tenké plátky a položí se na předem naaranžované kousky pečeného křupavého chleba. Pak je maso pokryté rajčatovou omáčkou a ještě horkým rozpuštěným máslem. Miska se podává s přírodním jogurtem a grilovanou zeleninou (rajče, zelený pepř).

          

  • ADANA KEBAB - druh kebabu typický pro město Adana ležící na jihu Turecka. Pro připravu tohoto kebabu se používá pouze mleté skopové maso kombinované s tukem z ocasu. Toto grilované maso má dost výraznou chuť, protože je smíšené s mnoha kořením a feferonkami "pul biber". Mleté maso se ručně tvaruje na plochém kovovém špízy a pak se peče na vodorovném roštu na dřevěné uhlí. Typicky se tento druh kebabu podává na talíři s grilovanou zeleninou, syrovou cibulí, bulgurem nebo kaší a opečeným tenkým chlebem.

          

  • ŞIŞ KEBAB - tento druh kebabu velmi dobře znáš. Jehněčí, hovězí nebo kuřecí maso nakrájíme na kostky a pak dáme na špíz. Maso pečené na špízy se podává na talíři s grilovanou zeleninou a kroupami. Maso je možné zabalit i do tenkého koláče s přídavkem cibule, čímž se vytvoří dürümský kebab.
  • BEYTI KEBAB -je to mleté skopové nebo hovězí maso pečené na grilu a pak zabalené v tenkém "lávovém" chlebu. Takto připravené jídlo se polije lahodnou rajčatovou omáčkou. Doplňkem, které najdete na talíři, je přírodní jogurt a pečená zelenina.

          

Výše jsem uvedl 5 nejoblíbenějších a nejtradičnějších kebabů v Turecku. Stojí však za to vědět, že každý region má svůj vlastní typ kebabu, zjevně jich je více než dvě stě, takže bych je nemohl všechny spočítat a podrobně popsat. Věděli jste, že existuje tolik druhů kebabů a nejde jen o maso v housce? :)

Doufám, že během vašich slunečních dovolených v Turecku budete mít čas vyzkoušet tureckou kuchyni a především sníst pravý KEBAB. Dále bych rád připomněl, že během našich výletů si budete moci vyzkoušet i turecké kebaby v různých podobách :)

pay with iyzico methods